İneğin doğum yapacağı nasıl anlaşılır?, İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
İneğin doğum yapacağı nasıl anlaşılır?,
İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
Bir ineğin doğumu ne kadar sürer?,
Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Özellikle ineklerde beden ısısı karkteristiktir, gebeliğin sonunda 39.5-40ºC'a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce aniden 1-1.5ºC'lik düşme görülür. Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir.
İneğin hamile olduğunu nasıl anlarız?,
Gebe ineklerin karın bölgesinde şişlik, iştah artışı ve yavrunun hareketleri fark edilebilir hale gelir. Bu belirtiler, özellikle gebeliğin son dönemlerine yaklaşıldığında daha belirgin hale gelir. Gebe inekler genellikle daha sakin ve sessiz bir davranış sergiler, bazıları ise daha huysuz olabilir.
Yeni doğum yapmış ineğe ne verilir?,
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
Doğumun yaklaştığını nasıl anlarız?,
Doğum sancılarının başlaması, bel ve kasık ağrılarının artması ve vajinal akıntının artması da doğumun yaklaştığını gösteren diğer belirtiler arasındadır. Son olarak, bebeğin hareketlerinde bir değişiklik fark edilebilir. Doğum yaklaşırken, bebek doğum pozisyonunu alır ve hareketleri daha belirgin hale gelir.
İnekler doğuma kaç gün kala meme yapar?,
İneklerde doğuma yaklaşık 65-70 gün kala meme yapmaya başlarlar. Bu dönemde süt üretimi azalır ve meme içerisindeki süt koyulaşır. Meme ucu şişer ve dolgunluk hissedilir.
İneğin doğumu neden gecikir?,
Doğum sonrasının tamamı 8 saat içinde atılmış olmalıdır. Durum böyle değilse, ineğin veteriner bakımına ihtiyacı vardır. Hamilelik süresi (çok kısa ve çok uzun), enfeksiyonlar, stres, doğum, doğumun başlatılması ve A, E vitaminleri, iyot veya selenyum eksikliği gibi doğum sonrası gecikmenin birçok nedeni vardır.
Ayağa kalkamayan ineğe ne yapılır?,
İneklerin doğumdan sonra ayağa kalkamaması süt humması adı verilen doğum felci durumu olarak adlandırılmaktadır. Bu tarz durumlarda işletmeciler genellikle kalsiyum eksikliğinden şüphe duyarlar. Bu nedenle ineğe kalsiyum takviyesine başlanır.
İshal doğum belirtisi mi?,
Bu ağrıların sebebi, anne adayının kas ve eklemlerinin ilerleyen doğum sürecine hazırlık niteliğinde gerilmesi ve hareket etmeye başlamasıdır. İshal; bazı kadınlarda doğum başlamadan hemen önce ishal görülmektedir.
İnek gebelik testi nasıl yapılır?,
Çoğu test idrar yolunun çıkışına temas etmeyi gerektirir, ancak bazı testler için bir veya iki damla idrar bırakmak yeterlidir. İdrarla temas sonucu yaklaşık 5-10 saniye gibi kısa bir sürede kit üzerinde reaksiyon çizgisi belirecektir. İnek gebelik testi cihazı sonuç kiti çift çizgi gösteriyorsa sonuç pozitiftir.
İneklerde ikiz buzağı nasıl anlaşılır?,
Veteriner normal gebelik durumlarından yaptıklarının aksine elle muayenede ikiz gebeliği tespit etmede zorluk yaşayabilirler. Bu sebeple ineklerde ikiz gebeliği tespit etmenin en güvenilir ve doğru yolu ultrason ile incelemektir.
İneklerde beyaz akıntı ne anlama gelir?,
Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.